Keränen

Hyväksikäyttö ja "kotouttaminen"

Amerikkalaisten asennetta Vietnamin sodan alkuvaiheessa kuvaa osuvasti jonkun korkea-arvoisen upseerin suuhun pantu maksiimi: ”Jokaisen vinosilmän sisällä asuu pieni amerikkalainen, joka pyrkii esiin” (Inside every Gook there is an American trying to get out). Täsmälleen tuossa muodossa lause esiintyy ainakin Stanley Kubrickin mainiossa Full Metal Jacket -elokuvassa. Leffa on tietenkin fiktiota, ja on kyseenalaista, onko kukaan (mukaan lukien rehvakas kenraali Westmoreland) todella sanonut noin - ainakaan julkisesti. Muistaakseni olen jossain törmännyt myös versioon, joka jatkaa virkettä: ”…se sisäinen amerikkalainen täytyy vain pieksää heistä esiin…”

Kuten historiallisissa anekdooteissa usein on laita, myös tämä juttu tiivistää jotain hyvin olennaista ns. ajan hengestä täysin riippumatta siitä, kuinka tosi se kirjaimellisesti ottaen on. Noin todella ajateltiin ainakin ennen kuin todellisuus iski vastoin näiden maailmanparantajien kasvoja. ”Amerikkalaisen vuosisadan” ylimielisyys liittyy kuitenkin laajempaan ja geneerisempään maailmankuvaharhaan, joka ei missään tapauksessa rajoitu 1900-luvun jälkipuoliskon amerikkalaisiin. Kyseinen harha on nimeltään kosmopolitanismi eli ajatus jakamattomasta ihmiskunnasta, kaikille yhteisestä ihmisluonnosta ja varsinkin yksilineaarisesta historiasta. Kosmopolitaanisen myytin amerikkalainen versio kärsi haaksirikon mm. juuri Vietnamissa, olkoonkin että se pulpahti vielä kerran esiin 2000-luvun alun ”neokonservatiivien” (ne tyypit eivät ole konservatiivia nähneetkään) ja George W. Bushin sekoiluissa, mutta nykyään kosmopolitanismin tuhoisimmat muodot rehottavat aivan muualla. Esimerkiksi Euroopassa ja varsinkin Pohjoismaissa, eikä ainakaan vähiten Suomessa.

***

Suomalaisen äärisuvakin asennetta maahanmuuton ongelmiin voisi luonnehtia maksiimilla: ”Jokaisen kehitysmaamuslimin sisällä asuu pieni postmoderni pohjoismainen sosialidemokraatti, joka pitää vain paijata ja halata sieltä esiin…” Kukaan ei tietysti näinkään ole koskaan sanonut eikä edes uskaltaisi sanoa; epäilenpä, että useimmat eivät uskalla ainakaan tietoisella tasolla edes ajatella tuon suuntaisesti. Mutta mitenkään muuten ei voi kaikkein sekopäisimpiä ratkaisuehdotuksia nykyiseen kriisin tulkita. Emeritapresidentti Halosen (joka on kosmopolitaani par excellence!) höpinä, jonka mukaan ”nämä teot ovat aivan yhtä tuomittavia kaikissa kulttuureissa” ja että maahan pitäisi roudata lisää kehitysmaamuslimeja tuomaan ”lähikontrollia”, on typeryydessään musertava. Yrityksissä ratkaista kriisi ”kotouttamalla” ja ”valistamalla” voisi olla jotain järkeä, jos viimekäden tavoitteena olisi tulijoiden täysi assimilaatio eli sulauttaminen kantaväestöön, mutta sehän ei monikulttuuriseen paradigmaan sovi alkuunkaan.

On totta, että kaikki muslimimiehet eivät kohtele naisia ja tyttöjä aivan yhtä huonosti kuin nämä nyt paljastuneet grooming-jengit. Totta lienee sekin, että ainakin osaa matu-muslimeista nämä teot järkyttävät ja hävettävät, joskin epäilen, onko aina kyse mistään sen kummemmasta kuin ns. kasvojen menetyksestä tai pelosta tulla itsekin leimatuksi. Joka tapauksessa kriisin ydin on puhtaasti kulttuurinen. Taustaltaan Lähi-idän kurdi (ja nainen), oman alma materini suojissa tohtoriksi koulutettava Seida Sohrabi sanoitti asian niin kuin se on:

”Joissain [muslimi]yhteisöissä nainen on kuin aasin jälkeen tuleva henkilö, jolla ei ole mitään arvoa. Jos he eivät pysty naista suojelemaan, ja hän kulkee kaupungilla ilman huivia, niin on ajatus, että naiset ovat vapaata riistaa, ja heille voi tehdä mitä haluaa.”

Mutta ei niin paljon pahaa, ettei jotain hyvääkin; kriisin myötä jopa suomalaisen valtamedian piirissä alkaa esiintyä merkkejä todellisuudentajun asteittaisesta heräilemisestä:

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ivan-puopolon-kolumni-raiskaustilast...   

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat